<< >>

Destilerija Starović iz Gacka pobrala priznanja na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu-2017

Na upravo završenom Novosadskom sajmu poljoprivrede destilerija Starović iz Samobora kod Gacka je osvojila plaketu za kvalitet svojih proizvoda. Adut i zaštitni znak destilerije – rakija Srčanik dobila je najveće priznanje – veliku zlatnu medalju.

Rakija Srčanik intenzivno crvene boje je nastala prije pet godina iz želje da se tržištu ponudi piće autohtonog porijekla. Tada se hobi pretvorio u jedan ozbiljan poduhvat, priča vlasnik destilerije Rade Starović.

“Nisam razmišljao o biznisu ili nekoj dobiti. Imao sam ideju da napravim piće koje bi bilo karakteristično za ovo podneblje. Odvajkada se u našim krajevima u lozovu rakiju stavljao korijen srčanika, biljke poznate po svojim lekovitim svojstvima. Ono što je bio moj imperativ je da uključim nauku u svaki segment procesa proizvodnje. Zato se u destileriji čvrsto držimo mišljenja i preporuka profesora sa medicinskog, poljoprivrednog i farmaceutskog fakulteta”, ističe Starović.

Foto: Moja Hercegovina

Starović kaže da je proteklih pet godina potrošeno u traganju za pravim receptom, kao i za vizuelnim rješenjem.

“Ljudi od struke koji su ocjenjivali kvalitet su imali samo pohvale za naše proizvode. Podloga koja se koristi za Srčanik je oslobođena od metil-alkohola. I ostali parametri ga svrstavaju u vrh u svojoj kategoriji. U proizvodnji koristimo sirovinu sa područja Hercegovine, nauku konsultujemo u svim elementima, što su preduslovi za kvalitetan proizvod. Potvrda su i ove nagrade sa Novosadskog sajma koji važi za najjači sajam na ovim prostorima. Zlatne medalje za Lozu i Srčanik je destilerija Starović dobila i prošle godine, a ove godine smo nagrađeni Plaketom za kvalitet proizvoda, zlatom za Lozu, srebrom za jabukovaču i najvećim priznanjem- velikom zlatnom medaljom za rakiju Srčanik,” navodi Starović i ističe da je u ovoj oblasti veoma velika konkurencija jer se na sajmu predstavljaju proizvođači iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i niza drugih zemalja koje imaju renome u proizvodnji alkoholnih pića.

Foto: Moja Hercegovina

Destilerija Starović trenutno ima skromnu proizvodnju koja će se, kako vlasnik kaže, proširivati u skladu sa potražnjom. Za sada svoje proizvode plasira prvenstveno na tržištu Hercegovine.

“Zadovoljan sam jer se “Srčanik” odavde nosi kao poklon i kao uspomena, pa može da se degustira na različitim meridijanima. Za sada se probijamo stidljivo, ali meni je prva briga kvalitet, a tržište će doći samo po sebi. Za to ne brinem”, zaključuje Starović.

Izvor: Moja Hercegovina